Actuele cijfers over depositie bij branden met zonnepanelen

14 november 2023

In de periode van 1 januari 2018 t/m 30 juni 2023 heeft het NIPV 240 gebouwbranden met zonnepanelen gesignaleerd. Bij 33 van deze branden zijn resten van zonnepanelen terechtgekomen in de omgeving. Alleen bij grotere branden met grote warmteontwikkeling werden zonnepaneelresten op grote afstand van de incidentlocatie gevonden.

Rest van een zonnepaneel na een brand

Cijfers uit 2020 geactualiseerd

In de nieuwe factsheet ‘Depositie bij gebouwbranden met zonnepanelen’ zijn de cijfers uit 2020 geactualiseerd. In dat jaar heeft het NIPV een vooronderzoek gedaan naar de aard en het aantal branden waarbij zonnepaneelresten zijn gevonden in de omgeving (= depositie).

Soorten gebouwen en afstanden van depositie tot incidentlocatie

De factsheet geeft ook een beeld van de soorten betrokken gebouwen. Het gaat om 14 schuren/loodsen, 8 bedrijfsgebouwen/industrie, 6 stallen en 5 woningen.

Ook is informatie opgenomen over de afstanden van de depositie vanaf de incidentlocatie. Bij kleinere branden, zoals woningbranden, kwam de depositie niet verder dan de directe omgeving van de incidentlocatie. Depositie op grote afstand van de incidentlocatie is alleen gevonden bij branden met grote warmteontwikkeling. Dat zijn de grotere branden, zoals die van loodsen/schuren, stallen, etc.

Overzicht van betrokken organisaties in nafase

De factsheet sluit af met een overzicht van de organisaties die in de nafase van een brand met depositie van zonnepaneelresten betrokken kunnen zijn.

Risico’s van zonnepaneelresten voor mens en milieu

In 2021 heeft het NIPV een literatuuronderzoek gedaan naar de risico’s van de depositie van zonnepaneelresten voor mens en milieu. De factsheet is mede gebaseerd op de inzichten uit dit onderzoek.